Educatie

Al voordat de Stichting Landelijke Herdenking April-meistakingen 1943 een feit was, hield Brita Röhl zich bezig met educatie. Als kleindochter van de gefusilleerde Frits Loep bezocht zij basisscholen in Amsterdam en Hengelo en vertelde het verhaal van de stakingen én haar persoonlijke verhaal. Haar grootmoeder was met haar moeder in Amsterdam gaan wonen nadat zij door de Duitsers gesommeerd waren hun woonplaats Hengelo te verlaten. In Hengelo staat het borstbeeld van de grootvader van Brita Röhl. Het beeld staat symbool voor alle vermisten tijdens de bezetting in Nederland: in Hengelo 52, totaal in Nederland 900. 

Meer educatie

De Stichting wil zoveel mogelijk basisscholen interesseren voor de achtergronden, het ontstaan en het verloop van de stakingen. In Hengelose basisscholen loopt er al jaren een succesvol educatieprogramma. Dit programma kan op verzoek aangepast worden voor andere scholen.

Het programma ziet er als volgt uit:

  • Schoolbezoek aan groep 6: verhaal April-meistakingen en voorlezen uit haar boek ‘Verdwenen in het niets’ door Joan van Esveld.
  • Stadswandeling met groep 7: storytelling langs relevante plekken van de April-meistaking.
  • Puzzelroute met QR-route met groep 8.

Het is de bedoeling van de Stichting om zoveel mogelijk basisscholen bij het initiatief te betrekken zodat toekomstige generaties de April-meistakingen en de offers niet zullen vergeten.