In 2024 is het alweer 81 jaar geleden dat honderdduizenden arbeiders in Nederland hun werk neerlegden en zich verzetten tegen de onderdrukking en wreedheid van de nazibezetting. De Stichting Landelijke Herdenking April-meistakingen 1943 zal zich weer inzetten voor het herdenken van en het vergroten van de kennis over de stakingen met nadruk rondom de nationale herdenking op 29 april 2024.

Wat zijn de April-meistakingen?

Op 29 april 1943 begonnen de April-meistakingen als reactie op de Duitse plannen om Nederlandse arbeiders naar Duitsland te deporteren voor dwangarbeid. In Hengelo ging men als eersten in staking, gevolgd door steden in het hele land. In totaal namen naar schatting 500.000 arbeiders deel aan de stakingen, wat een ongekend massaal verzet was tegen de nazibezetting. Met bruut geweld werden de stakingen neergeslagen. Honderden mensen kwamen om, door willekeurige schietpartijen of na standrechtelijke veroordeling. Ruim vijftig slachtoffers zijn nog altijd vermist.

Waarom herdenken we de stakingen?

De April-meistakingen vormen het omslagpunt in de bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Velen kwamen in verzet en met eigen ogen kon iedereen zien tot welke gruwelijkheden de Duitse bezetter in staat was. We mogen trots zijn, benoemen, erkennen en herdenken waar zij, die in april-mei 1943 het werk neerlegden en zij die daarvan het slachtoffer werden, voor stonden. Nabestaanden ervaren nog dagelijks het verdriet van de vermissing van dierbaren. Door dit verdriet en het trauma te benoemen, en de slachtoffers te herdenken, kunnen we de pijn verzachten. Want als de pijn, het verdriet en de trauma’s onbenoemd blijven, lijkt het of ze niet bestaan. Dan gaat de doorwerking van generatie op generatie gewoon door. Dus moeten de verhalen van de Tweede Wereldoorlog nog steeds worden verteld. 

We herdenken omdat we niet mogen en niet willen vergeten.

Wat gebeurt er in 2024?

Als stichting landelijke herdenking hopen we binnenkort te kunnen toelichten wat er op de planning staat voor de herdenking van 2024. Naar alle verwachting zullen de lokale herdenkingen doorgaan zoals zij dat de afgelopen jaren hebben gedaan. Voor een (beperkt) overzicht kunt u deze webpagina bekijken. Om verder op de hoogte te blijven kunt u deze website in de gaten houden.