Op zaterdag 29 april is het 80 jaar geleden dat de April-meistakingen uitbraken in bezet Nederland. Voorafgaand aan de herdenking hiervan vindt in Hengelo een nationale nabestaandenbijeenkomst plaats.

Met bruut geweld werden de stakingen neergeslagen. Honderden mensen kwamen om, door willekeurige schietpartijen of na standrechtelijke veroordeling. Ruim vijftig slachtoffers zijn nog altijd vermist. Nabestaanden ervaren nog dagelijks het verdriet van de vermissing van dierbaren. Door dit verdriet en het trauma te benoemen, en de slachtoffers te herdenken, kunnen we de pijn verzachten.

We herdenken omdat we niet mogen en niet willen vergeten. Want als de pijn, het verdriet en de trauma’s onbenoemd blijven, lijkt het of ze niet bestaan. Dan gaat de doorwerking van generatie op generatie gewoon door. Dus moeten de verhalen van de Tweede Wereldoorlog nog steeds worden verteld.

Juist het vertellen van de onbekende verhalen geeft erkenning die zo belangrijk is voor nabestaanden. Nu in 2023 op zoveel manieren de opstand van april-mei 1943 bekendheid krijgt, kunnen nabestaanden antwoorden krijgen op vragen die al 80 jaar onbeantwoord zijn gebleven. En daardoor beseffen dat het onbesproken trauma in feite een heldenrol verborgen heeft gehouden. De April-meistakingen vormen het omslagpunt in de bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Velen kwamen in verzet en met eigen ogen kon iedereen zien tot welke gruwelijkheden de Duitse bezetter in staat was.

We mogen trots zijn, benoemen, erkennen en herdenken waar zij, die in april-mei 1943 het werk neerlegden en zij die daarvan het slachtoffer werden, voor stonden. Als u zich wilt aanmelden voor de bijeenkomst dan kunt u naar deze pagina.

Om 14.00 uur begint de herdenking bij de machinefabriek van Stork en er is een mogelijkheid tot parkeren voor de hele dag op parkeerterrein van:

ROC van Twente
Gieterij 200
7553 VZ Hengelo

Hopelijk zien wij u daar! Mocht u hulp nodig hebben met vervoer of andere vragen hebben dan kunt u ons hier contacteren.